チョテン・ドルジさん 第25回記念 JAPAN TENT に参加
2012.9.24

ブータン王国から短期留学生として本学で学んでいるチョテン・ドルジさんが石川県で行われた
「第25回記念 JAPAN TENT-世界留学生交流・いしかわ2012-」に参加しました。

JAPAN TENT」とは、日本で学ぶ様々な国・地域からの留学生・研修生を石川県に招き、県全域を大きな交流の場『TENT』として県民との交流が行われるイベントです。大きな特徴としては、石川県でのホームステイを通じ、日本の暮らしや文化に触れ、まさしく言葉や文化を超えた交流が行われることです。
そして、毎年多くの留学生の応募がある中、今回はドルジさんが参加できることになり、約1週間のホームステイ(8/23~29)を満喫した様子です。以下、ドルジさんのレポート(原文)を掲載いたします。

======================================================================================================

My participation in 25th Anniversary of Japan Tent

With a theme “Love for our Hometown” in Ishikawa ken, I attended the 25th Anniversary of Japan Tent for a week long. International Students pursuing graduate and post graduate in and around Japan attended this Jamboree.
During the seven day program, we had the opportunity to stay with Two Host Families, one in Wajima and another at Kanazawa City. We were helped by the students and volunteer citizens to settle in and to get familiar with the warm affection of Ishikawa’s people and understand the Japanese way of life. The programs were well organized where we could enable to experience the rich historical and traditional cultures of Ishikawa through various learning and exchange programs. Finally we could learn the importance of mutual awareness and to respect the diversity of life.
Therefore, I would like to thank my host families at Wajima and Kanazawa city. I shall never forget their love and affection during the short period of my stay in their beautiful house. Thank you JAPAN.

We made Wajima-Nuri(lacquer ware)

We made Miso Soup and it was delicious

Choten Dorji