パンダ,ラジャラム

学部 経済学部
学科 経済学科
専門分野
  • ・経済自由化以後のインドの経済政策―その歴史、現在、今後の展望
  • ・ アジア北東地域の安全保障問題―中国、歴史認識をめぐる問題、海洋の安全保障など
  • ・文化、人口、高齢化、社会変動などの日本社会研究
  • ・日本の防衛、安全保障、外交政策
研究テーマ
  • ・インドと日本の関係とインドから見る今後の展望―外交政策、防衛協力、核エネルギーの開発の問題、貿易と経済協力など
学部の主な担当科目
  • ・インド経済論
学歴
  • ・Delhi大学大学院 Japanese Studies 専攻 修了
取得学位
  • ・Ph.D.(International Studies)(Jawaharlal Nehru大学)
主要経歴
  • ・- Research Associate at the Center for East Asian Studies, School of International Studies, Jawaharlal Nehru University, New Delhi
  • ・Assistant Editor (Foreign Affairs), Newstime, Hyderabad
  • ・Chief Program Officer, The Japan Foundation, New Delhi Office
  • ・- Guest Professor at the Centre for Japanese Studies and Centre for Korean Studies, School of Language, Literature and Cultural Studies, Jawaharlal Nehru University
著書
  • ・India and New Zealand: Emerging Challenges  共著  Institute for Defence Studies and Analyses  (2010)
  • ・India and Japan in Search of Global Roles  共著  Bibliophile South Asia  (2007年)
  • ・India and Japan: Blossoming of a New Understanding  共著  Lancer’s Books  (2004年)
  • ・ India and Japan : Indian Intellectual Perspectives  共著  The Japan Foundation  (1998年)
  • ・India and Japan : Multi-dimensional Perspectives  共著  The Japan Foundation  (1997年)
  • ・Japan and the Third World : Political and Economic Inter-Actions, 1980s-1990s  単著   Lancer Books  (1994年)
  • ・Pacific Partnership : Japan-Australia Resource Diplomacy  単著  Manthan Publications  (1982年)
学術論文
  • ・“A Revolution in store for Indian Railways”  India Investment Journal, V4/11 year  単著  (2016年)
  • ・“India and North Korea: Are they friends if not foes?”   World Focus  単著  (2016年3月)
  • ・“Emerging Synergy in India-Japan Relations”  Indian Foreign Affairs Journal, vol. 11, no. 1  単著  (2016年3月)
  • ・“Park in China: Assessing Middle Power Diplomacy”  Mainstream, vol. LIII, No. 41  単著  (2015年10月)
  • ・“Should Japan go Nuclear?”  The Korean Journal of Defense Analyses, vol. 26, no. 4  単著  (2014年12月)
  • ・“India and Japan Relations: Dawn of a New Relationship?”  Indian Foreign Affairs Journal vol. 9, no. 2  単著  (2014年)
  • ・“Military Strike on Syria could be Obama’s Waterloo”  Mainstream, vol. LI, no. 39  単著  (2013年9月)
  • ・“Myanmar’s Integration to International Community”  FPRC Journal, 2013 (3)  単著  (2013年)
  • ・“Japan Under Abe: New Challenges”,   Mainstream, vol. LI, no. 12  単著  (2013年3月)