ラウ シン イー

学部 国際学部
学科 グローバルビジネス学科
専門分野
  • ・技術移転(経済学に関わる制度・組織)、開発経済学、東アジアの貿易と投資、東アジアの経済統合、東南アジア経済研究
  • ・東アジアの技術移転論
  • ・東アジアの経済統合
学歴
  • ・東北大学大学院国際文化研究科博士後期課程国際文化交流専攻 修了(博士「国際文化」)
  • ・東京工業大学大学院理工学研究科修士課程社会工学専攻 修了(工学修士)
  • ・東京工業大学工学部社会工学科 卒業(工学学士)
主要経歴
  • ・麗澤大学国際学部 教授
  • ・麗澤大学大学院国際経済研究科 教授
  • ・麗澤大学国際経済学部 教授(現在 経済学部 教授)
  • ・麗澤大学国際経済学部 助教授
  • ・麗澤大学国際経済学部 非常勤講師
  • ・笹川平和財団・上席研究員(非常勤)
  • ・笹川平和財団・南東アジア協力基金室長代行兼任
  • ・笹川平和財団・主任研究員
  • ・笹川平和財団・研究員
著書
  • ・Central Asia and South Caucasus Affairs 2006  共  笹川平和財団  (2006.9)
  • ・Central Asia and South Caucasus Affairs 2005  共  笹川平和財団  (2005.9)
  • ・Central Asia and South Caucasus Affairs 2003  共  笹川平和財団  (2003.9)
  • ・Central Asia and South Caucasus Affairs 2002  共  笹川平和財団  (2002.09)
学術論文
  • ・“Transforming Tax System in Malaysia: Fiscal Federalism”  『麗澤経済研究』  単  麗澤大学出版会  (2020.01)
  • ・“Globalization and Education: Drawing Lessons from Japan for China, Malaysia and Other Emerging Economies”   『麗澤経済研究』  共  麗澤大学出版会  (2020.01)
  • ・“A Study of Factors Influencing Green IT Practices, Buying and Subscription Behaviours of Computer and Mobile Devices, and Streaming Services”   Pacific Asia Journal of the Association of Information Systems   共  The Association of Information Systems   (2019.03)
  • ・“The Development of Multimedia Industry in China: An Empirical Investigation Using Input-Output Table”   『麗澤経済研究』  共  麗澤大学出版会  (2019.01)
  • ・“A Study of Perception Factors that Affect Green IT Behavior”  Americas Conference on Information Systems (AMCIS) 2018 Proceedings  共  Americas Conference on Information Systems  (2018.08)
  • ・“A Study on an Evaluation Method of an Investment of a Firm for SDGs using the Balanced Scorecard”   『麗澤経済研究』  共  麗澤大学出版会  (2018.01)
  • ・“Leadership and Organizational Management in Japan”  『麗澤経済研究』  単  麗澤大学出版会  (2018.01)
  • ・“Have regulatory reforms improved the efficiency levels of the Japanese electricity distribution sector? A cost metafrontier-based analysis”   Energy Policy 108  共  Elsevier Ltd.  (2017.06)
  • ・「アジアにおける日本のリーダーシップ」  『世界の中の日本の役割を考える』  共  慶應義塾大学出版会  (2009.04)
  • ・“Commodity-Industry Classification Proxy: A Correspondence Table between SITC Revision 2 and ISIC Revision 3,”Journal of International Economic Studies No. 24  Journal of International Economics Studies  共  法政大学  (2010.03)